Hematit

Hematit





 

Hematit Taşı Genel Özellikleri

Sertliği : 5,5 - 6,5

Özgül Ağırlığı : 5,26

Kimyasal Grubu : Oxides

Yapısal Görünümü : Opak, Yarısaydam

Parlaklığı : Metalik

Kimyasal Formülü : Fe2 O3 + (Mg, Ti), (Al, Cr, Mn, Si, Th)

Uyumlu Olduğu Burç : Koç, Aslan, Başak, Kova, Akrep, Balık

Rengi : Gri, Siyah

Sembolü Olduğu Hususlar : Birey ve toplum arasındaki ilişkilerde denge.

Çıkarıldığı Başlıca Ülkeler : Brezilya, Kanada, Güney Amerika, Çin, İngiltere ce Almanya.

Hematit taşı demir gibi görünür, ancak düştüğünde kolayca kırılabilen bir taştır. Demirin başlıca kaynaklarından biridir. Narin bir kristal çeşididir ve işlenirken Mohs'a göre 6.5 sertlikte olmasından dolayı çok titiz bir çalışma ister. (Bkz Mohs) Rengi siyah, gri ve kırmızımsı kahverengidir. Genellikle opaktır, yani yarısaydamdır. Çizgileri ise koyu kırmızı veya aydınlık ışıltılıdır.

Grubu                          : Oksitler
Kristalik Sistem            :Trigonal
Kimyasal Formülü        :Fe 2 O3
Sertlik                          : 5-6
Yoğunluk                      : 5.26
Bölünüm                       : Yok
Kırılma                         : Belirsizden Yarı  Konkodiale
Renk                            : Kırmızı ya da siyahtan çelik griye
Damar                          : kırmızıdan kızıl kahveye
Parlaklık                       : metalik bazen donuk
Işınırlık                         :Yok

 

Hematit Taşı Faydaları

Hematit taşı kan dolaşımı üzerinde pozitif etki sağlar. Dalağın doğru çalışmasına yardımcı olur. Bilinen diğer faydaları aşağıdaki gibidir;

  • Enerji ve canlılık verir, stresi azaltıcı etkisi vardır.
  • Çekim gücü fazla olduğundan, kişisel çekim, neşe, cesaret ve istek verir.
  • Özellikle karar verme güçlüklerine birebirdir.
  • Mafsal romatizmalarına karşı faydalıdır.
  • Bel soğukluğuna karşı etkilidir.
  • Aşırı duygulanma ve heyecanlanmaları sakinleştirir.
  • Zihni berrak hale getirir, akıl ve zeka kıvraklığı sağlar.


Kimyasal Bileşimi, Fe2O3
Kristal Sistemi, Trigonal
Kristal Biçimi, Genellikle ince yada kalın levhamsı kristaller, rombohedral, piramidal ve nadiren de prizmatikdir.
İkizlenme, Penetrasyon ikizi tipikdir.
Sertlik, 5 - 6
Özgül Ağırlık, 5.26
Renk ve şeffaflık, Çelik grisi-siyah, opak
Çizgi Rengi, Kırmızı-kırmızımsı kahverengi
Parlaklık, Metalik
Ayırıcı Özellikleri, Kırmızı çizgi rengi ve sertliği, kristal şekli ayırıcı özellikleridir.

Bulunuşu, Yaygın olarak bulunan hematit, önemli bir demir mineralidir. Hidrotermal damarlarda ve magmatik kayalarda aksesuar minerali olarak bulunabilir. Volkanik kayalarda, birçok metamorfik kayada, kontakt metamorfik yataklarda, birincil veya ikincil olarak sedimanter kayalarda yaygın olarak oluşabilir.




Hematit

, Fe2O3 formundaki demir mineralidir. Kan taşı olarak da bilinen hematitin en yaygın renkleri kırmızı ve kahverengidir. Ayrıca siyahtan griye, sarıdan kahverengine kadar içerdiği diğer kayaçlardan ötürü farklı renkler de bulunur. Pigment olarak da kullanılan hematit, çelik üretiminde kullanılan temel mineraldir.
Hematit,adını Yunanca’dan alır ve kan anlamına gelir.Oksijene maruz kaldığından kırmızılaşsa da,normalde çelik gir ya da demir siyahıdır.Endüstriyel açıdan önlemlidir ve koleksiyoncular tarafından büyük ilgi görür.

Hematit,dünya üzerinden bir çok bölgede yaygın olarak bulunmaktadır.İç yapısında en fazla demire sahip mineral olmasa da,en yaygın ve buna bağlı olarak demirin başlıca kaynaklarından biridir.Bazı kaliteli hematit örnekleri süslemede ve değerli örnekleri süslemede ve değerli taş olarak kullanılmasına rağmen Mohs Ölçeği’nde 6.5 sertlik oranıyla çok büyük dikkat ister.Hematit kristalleri bir papatyanın yaprakların benzer şekilde bulundukları zaman  ‘’demir gülü’’ adını alır ve narin kristaller ‘’ayna hematit’’(spekülom) olarak bilinir.Spekülom Latince’den gelir ve ‘’ayna’’ anlamındadır.Hematitin bu formu,yansıtan yüzeylerin yapımında tercih edilir.

Hematit hem birincil hem de ikincil bir mineraldir. Birinci mineral herhangi bir değişim göstermemiş mineraldir ve volkanik kayalarda , hidrotermal damarlarda ve ayrıca tortul kayalarda görülür. Hematit ikincil mineral olarak demir zengini su tortulaştığı zaman görülür ve bu olduğu zaman hematit daha eski minerallerin yerini alır. Kireçtaşı gibi tortul kayalarda görüldüğünde hematit genellikle iki form alır. Bunlardan biri mineraller arasında yapıştırıcı olması diğeri ise küçük ince yuvarlak şekil olarak ortaya çıkmasıdır. Bu yuvarlak  şekillere verilen bilimsel terim ‘’oolit’’ tir. Ve yumurta taşı  anlamıyla  Yunanca ‘dan gelir . Hematit  , kambriyum çağı öncesinde Brezilya , Minas  Gerais ; Quebec;  Kanada ,ABD Superior Gölü kıyılarında ve Venezuella ‘ nın merkezinde  yaygındır. Koleksiyonculara uygun kaliteli hematit kristalleri  Almanya ‘da St Gotthard ‘da , İsviçre ,İtalya ‘da Vezüv Dağı çevresinde ve Elba Adası’nda bulunur.
İngiltere Adaları’nda toplanabilecek hematitler Cumbria Cleator Moon ‘da bulunabilir

Hematit , minerallerin oksit grubuna aittir. Demir oksittir ve bileşimindeki her molekül her zaman iki demir atomu ve 3 oksijen atomu içerir. Genellikle taneli kütlelerde kullanılır, yüzeyi onu çevreleyen maddeye bağlı olarak parlak ya da topraklı olabilir. Hematitin göz alıcı metalik bir parlaklığı vardır. Çok kompleks bir trigonal sisteme  bağlı olan kristalleri , birbirine parelel bir yada daha fazla köşeyle altı köşeli şekilleri andırır. Hematit ayrıca tabakalarda ya da dev katlanmış kütlelerde meme ya da üzüm şekilleriyle karşımıza çıkabilir.
Hematit yarı sert bir mineraldir. (mohs ölçeğinde 5-6 arasındadır) bıçakla çizilmesede koleksiyoncular örneklerini çarpmamaya ya da düşürmemeye dikkat etmelidir çünkü hematit bu tip darbelere karşı dayanıksızdır



https://drive.google.com/file/d/0BydbtL2g00yxSzlhVUZTaFpZTDA/view?pli=1

Bu kategoride henüz ürün Yok.