Yeryüzündeki en değerli taş olarak tabir edilen elmas hemen her kadın tarafından beğenilen bir taştır. Ancak hem önemli özellikleri, hem nadir bulunması, hem de dünyanın her yerindeki önemi sebebiyle maddi değeri de oldukça yüksek olan bir doğal taştır. Durum böyle olunca da, yüksek meblağlar verip alacağınız elmasın gerçek olup olmaması çok ama çok önemlidir. Peki, satın almak istediğimiz bir elmasın gerçek olup olmadığını nasıl anlarız?
Elmasın Gerçek Olduğunu Nasıl Anlarız?
- En önemli ayırt edici özelliklerden birisi elmasta yer alan karbon izleridir. Sahte ya da sentetik ürünlerde ise bu tür izler yer almaz.
- Bir kâğıda kurşun kalemle bir çizgi çizip üzerine taşı koyduğunuzda eğer çizgi görünmüyorsa elmas gerçektir, ancak çizgi tamamen görünüyorsa elmas gerçek değildir.
- Elması ya da pırlantayı bir kalem ile asla çizemezsiniz. Elması ancak yine bir elmas çizebilir. Zirkon taşları ise rahatlıkla çizebilirsiniz.
- Satın alacağınız ürünün sertifikalı olması ve güvenilir bir yerden alınmış olması çok önemlidir.
- Laboratuar ortamında elde edilen ve mozanite adı verilen ürünün ise gerçek elmastan ayırt edilmesi oldukça zordur. Bu ayrımı ancak uzman kişiler yapabilir. Mazonite denilen taşa külah ucu ile bakılması durumunda havai fişeğe benzeyen ışık yansımaları gözlemlenir. Ayrıca mozanitte renk yeşile çalarken, elmasta böyle bir şey söz konusu değildir. Elmasta ise ancak rengin maviye veya griye çalması görülebilir.
- Elmasın parlaklığı cam parlaklığından biraz daha ışıltılıdır. Ancak uzman olmayan bir kişinin gözle parlaklığına bakarak o taşın elmas olup olmadığını anlaması pek mümkün değildir.
- Elması camla, bıçakla ya da dişinizle çizemezsiniz. Ancak elmas ile yakutu, camı ya da safiri kolayca çizebilirsiniz.
Elmas Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Elmas, dünyada bilinen en sert madendir ve sıkı bir biçimde birbirine bağlanmış karbonlardan oluşmuştur.
- Elması ancak elmas çizebileceği için bir darbeye maruz kalıp zarar görmesi oldukça zordur. Ancak elbette yine de kullanımına dikkat edilmelidir.
- Yıllar içerisinde yağlanan elmas, köpüklü bir su içerisinde yumuşak diş fırçası ile temizlenmeli ve ardından bol su ile durulanıp kurulanmalıdır.
- Uzun zaman kullanmayacağınız mücevherler ayrı ayrı muhafaza edilmelidir. Bunun sebebi ise hem elmasların birbirine sürtünüp çizilmesini, hem de mücevherin altın kısmının çizilmesini önlemektir.
- Elmas genellikle 8 ayar altının üzerinde kullanılmaktadır.
- Elmas zümrüt, yakut ya da safir gibi değerli taşlarla birlikte kullanılabilir.
- Elmasın değerini arttıran ve kalitesini belirleyen bazı özellikler vardır. Bunlar: Rengi, ağırlığı,kesim şekli ve berraklığıdır.
- Elmas satın alırken alacağınız taşın standartlarının dünya standartlarına yakınlaşmış olması önemlidir.
- Elmas ve pırlanta birbirinden farklı şeyler değildir. Pırlanta, elmasın özel kesilmiş haline verilen isimdir. Pırlanta şeklinde kesilmeyen taşlara ise Türkçede Elmas denilmektedir. Bunlar ayrıca gül kesimi elmas olarak da bilinmektedir. Bu taşlarda külah bölümleri olmadığı için ışığı daha az yansıtmaktadırlar. Işığı daha fazla yansıtabilmeleri içinse altlarına hammaddesi kurşun olan ve foya adı verilen bir madde yerleştirilmektedir.
- Elmas adeta bir ışık şöleni yaşatır. Mum ışığında elmasınızı hareket ettirmeniz durumunda üzerindeki ışık oyunlarını gözlemleyebilirsiniz.
- Mohs ölçeğine göre elmasın sertliği 10 iken, yakutun ve safirin 9, zümrütün ise 7,5tir.
- Bir karat ağırlığındaki bir elmasa ulaşabilmek için yaklaşık 250 ton toprak elenmelidir.
- Elmas ilk olarak Hindistan’da bulunmuştur.
- Türkiye’de elmas çıkarıldığına dair herhangi bir bilgi yoktur. Dünya üzerinde en çok elmas çıkarılan yerler ise Güney Afrika, Rusya, Kanada, Botswana, Avustralya ve kıyı şeridinde yer alan Kuzey Afrika ülkeleridir.
- Elmasın kesilmesi yine elmas ile gerçekleşmektedir.
- Elmasların yaklaşık %30’u değerli taş kalitesindedir, %70 kadarı da endüstriyel amaçlarla kullanılmaktadır.
- Elmasların ne kadar değerli olduğu keşfedilene kadar, diğer mücevherlerin kesiminde kullanılıyorlardı.
- Dünyadaki elmas pazarının %70’i De Beers’in elindedir.
- Laboratuar ortamında üretilen elmaslar da vardır. Bunlar doğal olanlarıyla hemen hemen aynı özelliklere sahiptir ve ancak uzman kişilerce spektroskopik cihazlar kullanılarak ayırt edilebilir. Fiyat olarak doğal olanlara oranla daha uygun olabilmektedir. Ancak elbette yine de hala doğal maden olan elmaslar daha çok tercih edilmektedir.