SAFİR :
Kimyasal Grubu : Oksitler
Bağlı Olduğu Grup : Korund
Diğer Grup Üyeleri : Yakut
Kimyasal Formül : Al2O3
Mohs Sertlik : 9
Özgül Ağırlık : 3,95-4,03
Dayanıklılık : Kırılgan
Dilinim : yok
Kırılma : Konkoidal
Kırılma İndisi : 1,762-1,788
Optik Karakter : Tek eksenli / -
Kristal Sistemi : Trigonal
Kristal Biçimi : Çifte sivri, fıçı şeklinde, altıgen piramitler, tabloid şekilli
Renk (Genel) :Asıl olarak gece mavisidir, ancak kırmızı haricinde tüm renklerde de olabilir. Siyah, sarı, yeşil, mor çeşitli tonları, renksiz, pembe, turuncu,
Renk (Akkor Işık) Yapay akkor ışığında, bazı safir mürekkep renkli ya da siyah-mavi olarak görünebilir.
Renk (Chelsea Filtresi) Yeşil sentetik: Genellikle kırmızı. Pembe: kırmızımsı.
Renk Nedenleri : Mavi safir içinde renklendirici maddeler, demir ve titanyum; ve mor taş, vanadyum. Sarı ve yeşil tonlarında bir küçük demir içeriği sonuçları; krom pembe, demir ve vanadyum turuncu tonlarını üretir.
Şeffaflık : Şeffaf, Opak
Yapısal Görünümü : Saydam, yarısaydam
Parlaklığı : Elmas gibi sert, camsı
Uyumlu Olduğu Unsur : Ateş, Hava
Uyumlu Olduğu Şakra : Kök, Gortlak, Alın
Nerede bulundu: Safir dolomite kireçtaşı, mermer, bazalt kayaçlarında ya da pegmatit kayaçlarında bulunur.Çogunlukla alüvyonlarda veya ayrışma zonlarında ve nadiren primer kayaçlarda bulunur.
Sembolü Olduğu Hususlar : Sdakat, Aşk, Özlem
Çıkarıldığı Başlıca Ülkeler : Hindistan, Tayland, Sri Lanka, Afganistan, Avustralya, Brezilya, Pakistan ve Rodezya
Antik çağlarda, gibi herhangi bir mavi taş (lazurite) Safir denirdi. Kırmızı hariç tüm kaliteli Korundumlara Safir denir. En istenilen renk saf peygamberçiçeği-mavi. Bazı mavi ve gri-mavi Safir (Sri Lanka, Tayland, Tanzanya, Kolombiya, ve diğerleri) bir kırmızımsı veya yapay ışık altında mor-kırmızı renk tonunu sergileyen - krom ve vanadyum katkılar neden olduğu alexandrite etkisi, yoğunlukla ilişkilidir . Bu unsurların konsantrasyonu ve rutil iğnelerinin ipeksi bir parlaklıgın neden oldugu, hizalanmış iğneler altı-ışınları yıldız safir oluşuna neden olur.
Safir taşı da yakut taşı gibi korindon grubuna ait olup, çeşitli renklerde bulunabilir. Dünyanın en pahalı ve en değerli taşları arasında bulunan safir, sert ısıya dayanıklıdır. Muhteşem mavi renkli ve beyaz damarlı olurlar. Işıltısı ve aydınlık görüntüsü onu diğer taşlardan farklı kılar. Dünyada en değerli safir taşları Hindistan'dan çıkarılanlardır.
Bilinen en büyük safir,563 karatlık hindistan yıldızıdır. New York Doğal Tarih Müzesi'nde sergilenmektedir. 330 karat olan bir diğeri ise asyanın yıldızı olarak adlandırılmış olup, Washington DC'de sergilenmektedir.
Safir kendine has canlı bir görünüme sahiptir. Tarih boyunca, özellikle batı kralları tarafından kutsal bir koruyucu olarak kabul edilmiş, kullanımı kralların tekeline alınmış, kötülüklerden, ihanetten, büyülerden, yenilgilerden korunmak için kullanılmıştır. Ayrıca Safir papalık makamınında sembolüdür. Osmanlı hükümdarlarının takı olarak kullandığı da bilinmektedir. Çok pahalı olduğunda halkın kullanması da zaten pek mümkün değildir.
Bu kategoride henüz ürün Yok.