Morganit


Morganit (Morganite)

Kimyasal Formülü : Be3Al2Si6O18 + Fe, Li, Mn ( Bileşiğindeki Elementler: Berilyum (% 5,03), Alüminyum (% 10,04), Silisyum (% 31,35), Oksijen (% 53,58) + Manganez, Demir, Kalsiyum, Lityum )
  Kimyasal Grubu: SİLİKAT
 
Bağlı Olduğu Grup: BERİL Diğer Grup Üyeleri: Zümrüt (Yeşil), Akuamarin (Mavi), Heliodor (Sarı), Goshenit (Renksiz), Morganit (Pembe). Morganite “Pembe Zümrüt” adı da verilmiştir
Sertlik 7,5-8
Kristal Sistemi Altıgen şeklinde
Özgül ağırlık 2,71-2,90
Rengi : Pembe, şeftali pembesi, menekşe pembe, yumuşk pembe şeklinde degişebilir.
Renk Nedenleri : Pembe, Mn 2+ oktahedral koordinasyon içinde, Morganit taşına pembe rengi manganez, şeftali rengini ise demir verir.
Çizgi Rengi: Beyaz Parlaklığı: Camsı, Reçinemsi
Yapısal Görünümü: Saydam – Yarısaydam

Kırılımı: Sedef eğrisi (konkoidal)
Kristal Sistemi: Hekzagonal
RADYOAKTİVİTE: Radyoaktif değildir.
Refraktif İndeks 1,573-1,600
Optik Karakter Tek eksenli / -

Birefringence 0,005-0,009
Karıştırılabileceği Taşlar: AMETİST, PEMBE KUVARS
Uyumlu Olduğu Şakra : Kalp
Uyumlu Olduğu Burç : Terazi

Bulunuşu : Pegmatit kayalar arasında bulunur.Genellikle morumsu Lepidolit ve beyazımsı Albit içinde oluşur ve bunlar tarafından korunur. Dolayısıyla matrix oluşturur, Morganit taşının doğumu için rahim görevi üstlenirler.
Çıkarıldığı Başlıca Ülkeler : Madagaskar, Brezilya, İtalya, Mozambik, Namibya, Zimbave, Pakistan, U.S. (California) Türkiye'de ise YOZGAT-Sarıkaya-Sorgun-Çekerek'te bulunur.







 
Türkiye'de ise YOZGAT-Sarıkaya-Sorgun-Çekerek'te bulunur.
Nadir bulunan pembe renkli bir beril çeşididir. Rengini içindeki lityum mineralinden almaktadır. Bazen pembe kuvarsla karıştırılabilir. Bu taşa adını veren 1911 yılında onu ilk kez tanımlayan Bankacı J. Pierpont Morgan olmuştur.

BAŞLICA YARARLARI:
Koşulsuz sevgiyi besler ve büyütür.
Sabır hediye eder.
İletişim yeteneğini artırır.
Solunum yolları (akciğerler) hastalıklarının iyileşmesine yardım eder.
Hücrelere oksijen sağlar ve hücrelerdeki oksijen miktarını artırır.
Astral bedeni ve duygusal kalbi sağlıklı tutar.
Merhamet, empati (başkalarının duygularını anlama), oto-kontrol sağlar.
Duyguları dengeler, ayrılık acılarını hafifletir.
Amfizem (doku ve organlar arasında hava kalması) için iyileştirici olarak kullanılmıştır.
Tüberküloz (verem) için iyileştirici olarak kullanılmıştır.
Kalp hastalıkları için iyileştirici olarak kullanılmıştır.
Boğaz / Gırtlak problemleri için iyileştirici olarak kullanılmıştır.
Çakraları temizler ve dengeler.
Tiroid bezini sağlıklı tutar, hastalıklarını iyileştirir.
Parasempatik (Otonom) sinir sistemini sağlıklı tutar, hastalıklarını iyileştirir.
Tüm kas ve doku sistemini sağlıklı tutar, hastalıklarını iyileştirir.
Astım için yararlıdır.
Hücreleri onarıp yenileyerek bedeni gençleştirir.
Bünyesinde bulunan Lityum gergin olunan günlerde yardımcıdır, kalbi korur.
Değişken zamanlarda, sorunların çözümüne yardım eder.
 
Pembe beril yirminci yüzyılın başlarında Güney Kaliforniya’da keşfedildi. O dönemde Tiffany & Co.’da çalışan dünyaca ünlü taş uzmanı George Kunz Amerika’nın bankacılık devi ve taş koleksiyoncusu J.P. Morgan’ın onuruna bu taşa morganit ismini verdi. Hoş pembe renginin sayesinde hızla popülerlik kazanan morganit akuamarin ve zümrütle birlikte beril olarak sınıflandırılır.
 
Morganitin tatlı pembe tonunu tamamen manganez elementine borçlu. Çekici, parlak ve aynı zamanda cazip fiyatlı, pembe renkli değerli taşların arasında böyle özelliklere sahip çok fazla taş yoktur. Örneğin pembe safirin fiyatı oldukça yüksek, pembe kuvarsın rengi ise çok opak kalıyor. Morganit hem renk, hem fiyat açısından daha cazip seçenekleri sunuyor. Beyaz altın, paladyum ve platin gibi beyaz metaller morganite daha keskin görüntü verirken, pembe altın onu son derece tatlı hale getirir. Morganitin hoş renk tonunu net bir şekilde görmek için taşlar en az 2 karat olmalıdır. Lüks mücevher segmentinde daha çok 5 -25 karat arası taşlar tercih edilir, özellikle berilin renk etkisini maksimize eden uzatılmış sallantılı küpe tasarımlarında. Morganit harika parlaklığa ve berraklığa sahip ve hemen hemen her yıl bir tane morganit taşı Amerikan Değerli Taşlar Ticaret Derneğinin ( AGTA ) tarafından düzenlenen Cutting Edge taş kesim yarışmasında ödül kazanır.

 
Bugünlerde 20 yıl öncesine göre pazarda daha fazla morganit bulunmaktadır. Madagaskar, Brezilya ve Mozambik şu anda bu taşın çoğunluğunu temin ediyorlar. Aslında Mozambik’te morganitin üretimi büyük metal madenlerinin kapanışından sonra azaldı, çünkü morganit taşı metallerin cevheriyle birlikte çıkarılıyordu ve şu anda sadece morganit taşını çıkarmak ekonomik açıdan daha az kar getiriyor. Aynı zamanda Brezilya’da çevre ve madencilik bakanlıktan getirilen maliyetli çevresel etki araştırmaları ve arazi kurtarma fonlarının oluşturması gibi yeni düzenlemeler taş madenciliğini yapan küçük şirketlerinin işini oldukça zorlaştırdı. Bugün Brezilya’da sadece iyi finanse edilen ciddi firmalar madenleri çalıştırabiliyor.
Ancak morganitin en büyük sorunu sadece sınırlı kaynaklar değil, pazarda morganit hakkındaki bilgilendirme eksikliği. Morganitin en çok arzu edilen renk yoğun pembedir ve bu faktör yoğun pembe rengini daha yaygın bulunan şeftali tonlarına göre daha pahalı yapar. Yoğun pembe renkli taşlar 600$ veya 800$ karat başına satılabilir. Kalıcı taş tedavisi soluk renkli taşlara derinlik kazandırabilir ve taş tedavisini ispat edecek bugün hiçbir laboratuvar testi yoktur. Aynı zamanda tedavinin uygulanmasından sonrasında da işlenmiş taşlara herhangi etiketlenme yapılamıyor. Pazardaki morganit taşlarının büyük çoğunluğu tedavi edilmiş taşlardır. Morganite genellikle rengini derinleştirmek için ışın tedavisi ve ardından rengini sabitlemek için ısı tedavisi uygulanıyor. İşlem görmemiş taşlar gerçekten de çok nadir görülür ve onların fiyatları yaklaşık 20% daha yüksektir. Ancak müşterilerin birçoğu morganiti alırken tedavi görmüş taşlara daha az para ödemeyi tercih ediyor. Eğer yoğun pembe renkli morganit taşına karat başına 600$ – 800$ dolar arası fiyat isteniyorsa tedavi konusunda soru sormak çok doğal olur, ancak ne yazık ki tedavi uygulandıysa da onu kanıtlayacak hiçbir test yok. Yine de zümrüt ve akuamarin gibi asil akrabalarının sayesinde morganit taşı koleksiyoncuların en sevilen taşı olarak bilinir. Diğer yandan da aksesuarların dışında günlük mücevher alternatifleri arayanlara da güzel seçenekler sunar.
 

Bu kategoride henüz ürün Yok.