Ametist
Sertliği : 7
Özgül Ağırlığı : 2,65
Kimyasal Grubu : Oxides
Yapısal Görünümü : Saydam
Parlaklığı : Camsı
Kimyasal Formülü : SiO² + Al, Ca, Fe, Mg, Li, Na
Rengi : Mor, eflatun erguvan
Sembolü Olduğu Hususlar : Adalet, cesaret, doğru karar verebilen akıl ve huzur.
Çıkarıldığı Başlıca Ülkeler : Brezilya, Kanada, Rusya, Madagaskar, Hindistan, Namibya, Sri Lanka.
Şifa bakımından en güçlü taşlardan olan ametist, değerli taş sevenler içinde en gözde taşlardan biridir.
Kuvars ailesinden mor yada mavi-mor renkli bir taştır. Ona bu rengi verenin, içinde bulunan demir olduğu
düşünülmektedir.Renkleri gün ışığında değişen bazı ametistler, gerçek renklerine ancak röntgen ışınları
altında kavuşabilirler. Asırlar boyunca, değişik uygarlıklarda sevgi ve beğeniyle kullanılmış,
Asya ve Mısır'da mühür olarak değer kazanmıştır.
Ametist, kuvars ailesinden mor ya da mavi-mor renkli bir taştır. Ametist, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kanı temizler ve enerji verir. Bilinç seviyelerini aktive eder, yatıştırıcı etkisi vardır. Meditasyon için en ideal taşlardandır.
Asırlar boyunca birçok medeniyet tarafından kullanılmış ve günümüze kadar değerini korumuş olan Ametist, hemen her dönem en gözde değerli taşlardan biri olmuştur. Çeşitli kültürlerde “mor yakut”, “mor necef” adlarıyla, kimi zaman da “aşk taşı” olarak tanımlanmıştır.
Tüm değerli taşlar gibi takı, süs ve ziynet eşyalarının yapımında ve oymacılıkta kullanılmaktadır. Takı ve mücevheratta, özellikle şifa ve pozitif enerji verdiğine inanılan koyu mor Ametist öne çıkar.
Ten ile temasında verdiği güçlü enerji ve taşın kendine özgü müthiş renkleri nedeniyle, tesbih yapımında da yaygın olarak kullanılan bir taştır. Canlandırıcı etkisi, pozitif düşünceler uyandırması ve vücudun enerjisini tazelemesi gibi etkileri, ametist taşından işlenmiş tesbihleri tercih edilir kılar. Sadece beden ile temasında değil, taşının bulunduğu ortama yaydığı pozitif enerji de bu ametist taşından işlenmiş tesbihlerin büyük rağbet görmesinde etkilidir.
Ametist Taşının Özellikleri:
Mor menekşe ya da mavi-mor rengi ile benzerlerinden ayrılan Ametist, Kuvars grubunun en popüler türlerinden biridir. Isıyla temasında rengi sarıya döner. Bu nedenle sarı kuvars cevherlerinin yanmış ametist olduğu söylenir. Ayrıca taşın doğasında olan renk değiştirme özelliği, onun gizemli bir yapısı olduğuna işaret olarak kabul edilir.
Adını, Yunanca’da “sarhoşluğu yok eden” anlamına gelen “methuskein” sözcüğünden almıştır. O dönemde, taşın sahibini sarhoşluktan koruduğuna ve ametistten yapılmış bir kupadan şarap içen kimsenin sarhoş olmayacağına inanılmıştır. Kaynağını bu inanıştan alan taş, günümüzde de “akıl taşı” olarak bilinmektedir.
Yüzyıllar boyunca şifalı ve koruyucu özellikleri ile öne çıkan taşın, mor renkli olanı hem en nazik hem de en güçlü koruyucu olarak bilinir. Koyu mor ve çok açık renkli ametistler ise en güçlü pozitif enerji sağlayıcılar olarak kabul görmüşlerdir.
Ametist Taşının Ruhsal Faydaları:
Bulunduğu çevredeki olumsuz enerjiyi temizler, olumlu enerjiye dönüştürür. Sadece odanın herhangi bir yerinde durması bile olumsuz enerjileri toplayıp pozitif enerjiye dönüştürmesi için yeterlidir.
Kişiyi rahatsız eden düşünceleri yatıştırıcı bir etkisi vardır. Özellikle koyu mor veya çok açık renkli ametistler en güçlü enerjiye sahiptirler.
Birçok insan üzerinde canlandırıcı etki göstertir. Yaydığı enerji her zaman fayda sağlar ve olumsuzluklardan korur.
Enerjisinin odaklandığı kişide uyum ve denge oluşturur. Yaydığı enerji doğrudan sinir sistemini etkiler.
Pembe kuvars ile birlikte kullanıldığında aklı güçlendirir.
Ametist Taşının Fiziksel Faydaları:
Deri hücrelerinin yenilenmesini ve dolayısıyla tenin güzelleşmesini sağlar.
Göz hastalıklarına, alerjiye, migren ve diğer baş ağrılarına ve kalp rahatsızlıklarına karşı etkilidir.
Negatif elektrik yükü taşıdığından dolayı; bedendeki fazla elektrik yükünü toplayarak beyin gücünü yükseltir.
Uykusuzluk çekenlere iyi gelir. Uyku sorunlarına iyi geldiği gibi kâbus görmeyi de engeller.
Endokrin ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kanı temizler.
Depresyona karşı kullanılması önerilir.
Ametist Taşının Çıkarıldığı Yerler: Brezilya, Uruguay, Kanada, Rusya, Madagaskar, Hindistan, Arjantin, Zambiya ve Afrika ülkelerinde çıkarılır. En kaliteli kristalli ametistler ise Hindistan, Brezilya ve Uruguay'daki volkanik kayaçların içindeki gaz boşluklarında oluşur.
Ayrıca Türkiye'de Balıkesir – Dursunbey’de, Ordu-Fatsa, Yozgat Şefaatli, Çanakkale-Lapseki, Ordu-Gölköy, Giresun Şebinkarahisar ve Erzincan da ametist yatakları vardır.
Ametist farklı ısılarda renk değiştirir. Sıcaklık 400 derece ve 500 derece arasında iken renk genellikle kahverengimsi-sarı veya granat kırmızısına, 575 derece üzerinde rengini kaybederek aytaşı benzeri bir görünüm almaktadır. Isıl işlem sonucu rengi kahverengimsi-sarıya dönüştürülerek doğada ender rastlanan sitrin elde edilmektedir.
Bazı ametistler dogada daha açık renklerde, bazıları ise koyu renklerde bulunabilmektedir. Ancak koyu renkli olanların gün ışıgında ısı gerekmeksizin renginin açıldığı gözlenmiştir. Koyu renkli olanların daha makbul olduğu için karanlık ortamlarda saklanması gerekmektedir.
Kuvars içerisindeki demirin irridyasyonu ametistin mor, mavimsi kırmızı rengini ortaya çıkarır. Sentetik kuvars üzerine yapılmış çalışmalar da kuvarsın bazı renk merkezlerinin irradyasyona maruz bırakılması ile üretilen ametistlerden Fe3 içerenlerin sarı ve Fe +2 içerenlerin yeşil oldugu görülmüştür. Dolayısı ile doğal yada sentetik ısı verilen ametisler de iki farklı sonuç ortaya çıkmış, eğer irradyosyonda önce ametist bünyesinde Fe+3 bulunuyorsa sitrin adı verilen sarı renkli kuvars çeşidinin ancak Fe+2 bulunduruyorsa prasiolit veya vermandin olarak adlandırılan yeşil renkli ametist çeşidinin oluşumu söz konusudur. Sitren genellikle yalancı topaz olarak satılmaktadır ve genellikle de ametistin 450 derece civarında ısıtılması ile elde edilmiştir. Pratikte ısıtma, 150 derece civarında başlatılır ve taş her 24 derecede bir kontrol edilerek yer degiştirilir. Her bir adım da bu işlemin süresi uzar ve optimum renk elde edilene dek bu işlemlere devam edilir. Bazen düşük sıcaklıklarda renk açılır ve renksiz kuvars oluşur. Eger çok az miktarlarda da olsa Fe+3 bulunuyorsa, sarı renkli sitrin elde edilecektir. Ancak koyu renkli ametistler irradyosyon altında siitrine dönüşümü daha kesin sonuç vermektedir. Ametist yada sitrin, sıcaklık yavaş yavaş arttırıldıgında demir oksit bileşimi ısıtıldıgından, (500-557 derece altında, yogunlukta sarı renk) , tipik olarak turuncu, kahverengi, kırmızımsı renklere dönüşür. Isı yeterinden yüksek sıcaklıklara ulaştıgında renk beyaza döner ve sütümsü opelesans oluşur. Ametist içindeki götit inklüzyonları ısı ile hematite dönüşür ve kıraklara yol açar.(Nassau, 1994)
Ametistten dönüşen sitrin çok az ısı farklılıklarnıda bir arada bulunabilir. Bu iki mineralin bilrlikte bulunması atmetrin olarak adlandırılır. Isı daha da arttıgında 400-500 derece arasında ametist tamamen sitrine dönüşecektir. Bazen de irradyasyon uygulandıgında tekrar ametist elde edilir.
Bu kategoride henüz ürün Yok.