Sertliği : 7
Özgül Ağırlığı : 2,65
Kimyasal Grubu : Silikat
Yapısal Görünümü : Saydam ve Yarısaydam
Parlaklığı : Camsı
Kimyasal Formülü : SiO2
Uyumlu Olduğu Unsur : Ateş
Uyumlu Olduğu Şakra : Karın, kalp, alın, taç
Uyumlu Olduğu Burç : Koç, Boğa, Yengeç, Kova ve Balık
Rengi : Renksiz, beyaz, siyah
Sembolü Olduğu Hususlar : Kainatın sonsuz gücü, Gizli güç
Necef taşından yapılan tesbihler, “padişah tesbihi” olarak da bilinir. Özellikle Osmanlı Devleti döneminde padişahlar için işlenen tesbihlerde kullanılan en gözde taşlardan biridir. Bunun başlıca nedeni ise necef tesbihlerin yazın eli terletmemesi ve çekiminin kolay olmasıdır.
Necef taşı, camsı parlaklığı, kristalize yapısı ve şeffaflığı ile tesbih meraklılarının ve koleksiyonerlerin ilgisini çekmiştir. Bazı dini kaynaklarda geçen “Necef’e bakmak Kabe’ye bakmak kadar sevaptır” hadisi de, necef taşından yapılmış tesbihlere manevi değer katmıştır. Oluşumundaki su etkisi nedeniyle, neceften yapılmış tesbihlerin kişiye huzur ve ferahlık getirdiği bilinir. Bilhassa, yaz mevsimlerinde eli terletmeyen ve nemi önleyen yapısıyla, gündelik kullanım için Necef tesbihler tavsiye edilir.
Necef Taşının Özellikleri:
Kristal Kuvars ve Kaya Kristali olarak da adlandırılan Necef taşı, adını Irak’ın aynı adı taşıyan Necef şehrinden almıştır. Bölgeye, yılın belli zamanlarında yağan dolu tanelerinin içerisinde bulunan sıvının dağın oluklardan dağa akması ve orada sertleşip donmasıyla oluşur. Bu özellikleriyle mucizevi bir taş olarak kabul edilir. Oluşum şartları oldukça zorludur ve bu nedenle günümüzde nadir bulunan cevherlerden biridir.
Renksiz, berrak ve temiz görünümlü bir taştır. En saf kuvars formudur. Sahip olduğu parlaklık ile cama benzer ancak camdan çok daha serttir. Çoğunlukla içerisinde, donmuş su damlası bulunur ve kırıldığında tekrar suya dönüşür. Bu nedenle doğanın enerjisini içinden geçirip ilettiğine inanılır. Necef taşı taşıyan kimselerin ise doğanın gücüne sahip olduğuna.
Çok uzun yıllar evvel keşfedilen taş, keşiften bu yana çeşitli süs eşyaları, ziynet eşyaları ve mücevherat yapımında kullanılmıştır.
Bunun yanında, bazı hadislerde, Necef Taşı’na bakmanın Kabe’ye bakmak kadar sevap olduğu dile getirilmiştir. Bu nedenle, hem fiziksel özellikleri bakımından hem de dini açıdan kıymetli bir taştır.
Yapısal Özellikleri
Kristal Kuvarsın şeffaf (saydam) ve belirli bir özelliği olmayan türüdür. Camsı parlaklık taşıyan ve renksiz ya da değişik renklerin karışımı görünümünde olan Rock Kristalin ayırıcı çizgileri beyazdır. Ayırıcı özelliği, farklı renk kombinezonunun, ışıltıların parıldaması nedeniyle sallantılı, oynak, dalgalanan bir görüntü oluşturmasıdır. Bu görüntünün oluşmasının nedeni, taşın içinde boşlukların bulunması ve bu boşluklarda karbon dioksit veya su bulunmasıdır. Dağ Kristalini Süt Kuvarstan ayıran da bu görüntüsüdür. Süt (Milky) Kuvars pürüzsüz bir görünüme sahipken, Rock Kristal, içinde sıvı ve gazın oynaştığı (hareket ettiği) bir sahneye benzer.
Kristal kuvarsın belirli bir özelliği olmayan türüdür. Camsı parlaklık taşıyan, renksiz ya da değişik renklerin karışımı şeklinde görünebilir.
Deri hastalıklarına iyi gelir. Ruhsal yetenekleri açığa çıkarır. Zehirli maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Böbrek ve mesane hastalıklarını önler, hastalanmışsa iyileştirir. Ağrıları azaltarak, rahatlama sağlar.
Çine'nin dağ köylerinde özellikle Ovacık ve daha yukarı köylerinde dumanlı kuvarsla beraber 30-40 cm'yi bulan şeffaf dağ kristalleri oluşumları görülmektedir. Ayrıca Beypazari'nda ve Kars-Kağızman'da da kuvars damarlarına ve cm'leri bulan kristallere rastlanmaktadır.
Kuvars Aydın-Çine-Ovacık, Aydın-Koçarlı'da (dağ köyleri), Karacasu'da Menderes Masifine ait Asmasiflerde masif boyunca yer yer iri dağ kristallerine dumanlı kuvars ve citrin ile beraber rastlanmaktdır. Özellikle metamorfizmanın şiddetli olduğu yerlerde sıkça kuvars damarlarına da rastlanır. Gnays oluşumları içerisinde kuvarsla beraber siyah turmaline (şörl) de rastlanmaktadır. Çine'nin dağ köylerinde özellikle Ovacık ve daha yukarı köylerinde dumanlı kuvars ve 30-40 cm'yi bulan şeffaf dağ kristalleri oluşumları görülmektedir. Ayrıca Beypazari'nda ve Kars-Kağızman'da da kuvars damarlarına ve cm'leri bulan kristallere rastlanmaktadır.
Bu kategoride henüz ürün Yok.